Aandachtspunten en tips voor gastgezinnen
1. Doe het niet alleen. Vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoelang het gaat duren en samen hou je het langer vol. Communiceer ook naar uw directe omgeving dat u vluchtelingen opvangt.
2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die beruchte ‘Hollandse directheid', kies uw woorden zorgvuldig.
3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor uw gast(en) om zich terug te trekken.
4. Wees niet verbaasd dat uw gast veel op zijn/haar/hun telefoon kijkt; het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.
5. Maak duidelijke, praktische afspraken, bijvoorbeeld over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen etc.
6. Wees ervan bewust dat uw gast vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig is. Wees tolerant.
7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en/of schakel professionele hulp in. Als gasthuishouden bent u geen hulpverlener, u kunt wel helpen bij het vinden van hulp.
8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer voor zowel kinderen als voor volwassenen een dagprogramma te organiseren, bijvoorbeeld thuisonderwijs, sport en andere vormen van ontspanning. Bekijk of in uw omgeving mogelijkheden zijn om aansluiting te vinden bij een sportclub of vereniging.
9. Schroom niet uw gast om kleine wederdiensten te vragen, zoals koken of oppassen. Het geeft uw gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.
10. Als het logeren niet meer gaat, neem dan contact op met de gemeente. Zij zoeken met u zo spoedig mogelijk naar een oplossing.
Bron: Handreiking particuliere opvang Oekraïners, maart 2022