Actueel Adviesraad Sociaal Domein

Uit de Scherpenzeelse Krant dinsdag 25 juni 2024:

Stem van de Scherpenzeelse burger

Adviesraad Sociaal Domein nog te onbekend

SCHERPENZEEL – Iedere Scherpenzeler kent het college van B en W en de gemeenteraad. Maar de Adviesraad Sociaal Domein? Vrij onzichtbaar functioneert zij als stem van de burger voor alles wat het sociaal domein raakt. Dat moet anders.

Door Marco Diepeveen

”Het ontbreekt een beetje aan zichtbaarheid en herkenbaarheid", zegt adviesraadslid Gerrit van den Brink. Hij was 25 jaar basisschooldirecteur in Scherpenzeel. ,,De adviesraad is er in het belang van alle inwoners van Scherpenzeel. De dialoog tussen de adviesraad en de gemeente verloopt goed. We voelen ons gezien en gehoord. Maar om gevraagd en ongevraagd advies te kunnen geven aan B en W, hebben wij wel 'munitie' vanuit de samenleving nodig. Voor ons dus de taak om ogen en oren open te houden. Daarnaast zouden inwoners ons vaker mogen benaderen met aandachtspunten of punten van zorg."

ONAFHANKELIJK

De Adviesraad Sociaal Domein is een onafhankelijk en wettelijk ingesteld adviesorgaan. Sociaal domein omvat het beleid en de voorzieningen van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Participatiewet, de Jeugdwet en delen van de nieuwe Omgevingswet.

Teun Hommersom houdt de website bij en richt zich op de beleidsterrein participatie. Hij was 45 jaar wiskundedocent in het voortgezet onderwijs en op het mbo. ”De raad telt momenteel negen leden, die samen een afspiegeling vormen van de Scherpenzeelse bevolking. Er is één vacature. De voorkeur gaat uit naar iemand met een financiële achtergrond. Nieuwe leden worden voorgedragen aan het college. De zittingstermijn duurt vier jaar en kan met eenzelfde periode worden verlengd."

Tien keer per jaar vergadert de adviesraad, deze vergaderingen zijn openbaar. Van den Brink: “In het land bestaan adviesraden die zich over definitieve beleidsdocumenten buigen. Onze adviesraad wordt al aan de voorkant meegenomen bij het ontwikkelen van de beleidsstukken. De betrokken beleidsmedewerker informeert ons en wij geven mondeling advies. Als de stukken definitief zijn, volgt een schriftelijk advies. Dat gaat vervolgens naar het college en daarna eventueel naar de raad. Het is dan aan hen om onze aanbevelingen al dan niet over te nemen."

MISVERSTANDEN

Een paar misverstanden moeten uit de wereld worden geholpen. ”Onze raad gaat niet over individuele problemen, zoals klachten of bezwaarschriften. We vormen ook geen medezeggenschapsraad, belangencomité of protestgroep. Als er genoeg commotie is over een probleem (zoals over de ontsluiting van nieuwbouwwijk Scherpenzeel-Zuid), dan hoeven wij geen advies meer uit te brengen.”

Hoe nu de burgerparticipatie te bevorderen? Hommersom: “Een informatiestand in De Breehoek? Online enquêtes? Dat is allemaal lastig uit te voeren. De jaarlijkse bijeenkomst met al onze stakeholders ging dit jaar niet door vanwege te weinig aanmeldingen. De adviesraadsleden zijn maatschappelijk actief en betrokken bij de Scherpenzeelse samenleving. Als leden kunnen we voor informatie en nascholing terecht bij de “Koepel Adviesraden Sociaal Domein”.

Bijzonderheden uit de vergaderingen:

klik hier voor het hele verslag

Juni 2024:

Na de opening was gelijk het jaarlijkse gesprek met wethouder Vlastuin. We hebben onder andere gesproken over inwonersparticipatie. Voor alle gemeenten is het een zoektocht om daar vorm aan te geven. Verder zijn de volgende onderwerpen langs gekomen: voordelen en nadelen van een kleine gemeente, samenwerking met buurgemeenten, energietoeslag, deskundigheidsbevordering van de leden van de adviesraad.

Een ambtenaar heeft ons bijgepraat over de voortgang van de Hervormingsagenda Jeugd.

.....

December 2023:

Met een medewerker van de gemeente zijn de volgende onderwerpen besproken: Participatieverordening en Aanbesteding Wmo-vervoer Valleihopper. Verder hebben we ons eigen functioneren besproken onder andere door tips en tops te benoemen.

November 2023:

Na de standaard punten heeft een externe projectleider een presentatie gegeven over het project Versterken en optimaliseren van onafhankelijke cliëntondersteuning OCO. Na een relatief korte vergadering hebben we als adviesraad deelgenomen aan een digitale voorlichtingsbijeenkomst over de Collectieve zorgverzekering Scherpenzeel voor inwoners met een minimum inkomen.

....

April 2023:

Met een externe deskundige hebben we een gesprek gehad over Versterken onafhankelijke cliëntondersteuning. Scherpenzeel doet mee met een landelijk pilot Jeugdbescherming. Dit is toegelicht door een beleidsmedewerker. Ook hebben we met een medewerker gepraat over de opgaven waar Scherpenzeel voor staat met name het stukje sociaal domein uit De basis op orde.

Maart 2023:

Met twee beleidsmedewerkers van de gemeente is het concept van het vernieuwde Cliëntervaringsonderzoek jeugd en WMO besproken. Ook de inkoop van WMO-hulpmiddelen is ter sprake geweest. Verder stond het Jaarverslag 2022 en het Jaarplan 2023 op de agenda.

klik hier voor het hele verslag