“Hoe stiller in de app, hoe beter het is”

In bijna alle wijken in Scherpenzeel is een WhatsAppgroep voor buurtpreventie actief. Appgroepbeheerders Janneke den Boer-Ritmeester, Ina van Essen en Aline Schuckmann-Brons vertellen over het nut van de groepen. 

Scherpenzeel wordt gezien als een veilige en fijne plek om te wonen. Een belangrijk middel om elkaar op de hoogte te stellen van ‘niet-pluis’-signalen zijn de WhatsAppgroepen voor buurtpreventie.

In bijna alle wijken in Scherpenzeel is een WhatsAppgroep voor buurtpreventie actief. Iedereen mag zich aansluiten door een berichtje te sturen naar de beheerder van de groep. Wie is toegelaten, mag zelf meldingen maken van onveilige situaties of andere ‘niet-pluis’-gevoelens. De beheerder zorgt ervoor dat in de appgroep geen vervuiling komt. 

“Ik zie de appgroep als een stukje positieve, sociale controle. Je let net even beter op”, verwoordt Janneke haar betrokkenheid bij de groep. Ze is beheerder van de appgroep Oosteinde (doodlopende deel) en Hopeseweg. 

‘We maken en houden elkaar alert’

Deze mening delen Ina (beheerder appgroep wijk Lindenlaan) en Aline (beheerder appgroep wijk Boschstuk). “De samenhang in de buurt is belangrijk. We maken en houden elkaar alert op ‘vreemde’ zaken of andere situaties. Zo blijft het fijn wonen in jouw wijk”

Ina: “Er is eens een melding van een buurvrouw in de appgroep gezet, dat ze zich onveilig voelde door een dronken persoon bij haar achtertuin. Bijna direct kwamen buurtbewoners naar haar toe. Dat voor elkaar klaar staan is gewoon heel erg fijn.”

Aline: “Een mooi voorbeeld van veiligheid en samenhorigheid in de wijk, was mijn oproep om een AED in onze wijk neer te hangen. De helft van de kosten is door sponsoring vanuit de buurtapp rond gekomen.”

Berichten gaan alleen over veiligheid

Wie niet zit te wachten op prietpraat in de appgroep, hoeft niet bang te zijn. De buurtpreventie-appgroepen geven alleen informatie over veiligheid. Om ook een plek te geven aan andere oproepjes (vermiste huisdieren, zoekgeraakt speelgoed, verkeerd bezorgde brief), hebben sommige beheerders een tweede appgroep in het leven geroepen. Om zo de buurtpreventie-app ‘schoon’ te houden. 

Janneke: “Ben je nog niet aangesloten bij jouw buurtappgroep? Kom er dan in voor een veilig Scherpenzeel. Sommige dingen lijken niet zo belangrijk, maar geven een ‘niet-pluis-gevoel’. En samen zie je gewoon meer. Uiteindelijk geldt wel: hoe stiller in de appgroep, hoe beter!”

Meer informatie over de appgroepen, de spelregels en hoe u zich kan aansluiten staat op www.scherpenzeel.nl/buurtpreventie 

Aline Schuckmann-Brons, Janneke den Boer-Ritmeester en Ina van Essen
Aline, Janneke en Ina beheren in hun wijk de WhatsAppgroep voor buurtpreventie. Ze nodigen buurtbewoners uit om zich aan te sluiten.