Leerplicht en voortijdige schoolverlaters
Alle kinderen tussen de 5 en 18 jaar moeten verplicht naar school. Scholen zijn daarom verplicht om spijbelende leerlingen (na 3 dagen) bij de gemeente te melden.
Extra verlof of klacht/melding? Die informatie vindt u hieronder.
Wat is leerplicht?
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen.
De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. Vanaf dat moment zijn ouders of verzorgers ook strafbaar als zij hun kind thuis houden.
Leerplichtambtenaar
Een kind mag vanaf 4 jaar naar school. Vanaf 5 jaar moet een kind naar school. Leerplicht geldt voor alle kinderen die in Nederland wonen. De leerplichtambtenaar houdt in de gaten of ouders en kinderen zich houden aan de leerplicht en of er schoolgang is. Ook bij zorgen en uitval is leerplicht betrokken.
Vanaf 1 april 2024 voert de gemeente Veenendaal de leerplicht uit namens de gemeente Scherpenzeel. Voor vragen en/of contact met de leerplicht verzoeken we u contact op te nemen via onderstaande contactgegevens.
Inschrijven op school
Ouders of verzorgers moeten hun leerplichtige kinderen inschrijven op een school. De kinderen moeten ook echt naar die school gaan. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en nieuwkomers (asielzoekers en vreemdelingen). Deze afspraken staan in de leerplichtwet van 1969.
Vrijstellingen
Vrijstelling betekent niet dat je iets niet hoeft te doen. Een kind dat leerplichtig is, moet ingeschreven staan op een school. In een aantal gevallen kun je vrijstelling aanvragen voordat een kind 5 jaar wordt;
- Als je kind vanwege lichamelijke of psychische klachten niet naar school kan. Een arts of een psycholoog moet hiervoor een verklaring geven. Wij kunnen een arts die geen relatie heeft met de gemeente vragen om extra onderzoek te doen
- Wanneer je bezwaar hebt tegen de opvattingen van scholen in de buurt zoals bijvoorbeeld godsdienst. Dit heet 'vrijstelling wegens richtingsbedenking'. Je moet hiervoor een brief schrijven naar de leerplichtambtenaar en uitleggen waarom je bezwaar hebt.
- Als het kind (tijdelijk) onderwijs in het buitenland volgt.
Vrijstelling van leerplicht vraag je vóór 1 juli voor het volgende schooljaar aan bij de leerplichtambtenaar. Stuur hiervoor een mail naar info@leerlingenvallei.nl.
Ieder jaar moet je de aanvraag 8 weken voor het begin van het nieuwe schooljaar verlengen.
Contact met de leerplichtambtenaar
Heb je vragen over leerplicht of wilt je iets bespreken? Neem dan contact op met de leerplichtambtenaar via telefoonnummer 0318-53 89 40 of per mail naar info@leerlingenvallei.nl.
Voortijdig schoolverlaters (Het Doorstroompunt)
Als je tussen de 18 en 23 jaar bent en de school verlaat zonder een startkwalificatie word je beschouwd als een voortijdig schoolverlater. Een startkwalificatie heb je als je een diploma hebt van:
- HAVO of VWO
- MBO Beroepsbegeleidende leerweg (BBL), niveau 2 of 3 of 4
- MBO Beroepsopleidende leerweg (BOL), niveau 2 of 3 of 4
Wat is het Doorstroompunt?
Doorstroompunt is de nieuwe naam voor het RMC. Dit stond voor Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten. Samen met gemeenten, scholen en andere partners probeert het Doorstroompunt voorheen het RMC het voortijdig schoolverlaten in de regio terug te dringen. Zij werken samen op het terrein van onderwijs, arbeidstoeleiding en hulpverlening.
Het Doorstroompunt registreert voortijdig schoolverlaters en informeert, adviseert en begeleidt jongeren van 18 tot 23 jaar naar een opleiding, werk of een ander traject. Het Doorstroompunt in de Vallei regio werkt voor de gemeenten Ede, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.
Meer informatie?
Ben je tussen 18 en 23 jaar en wil je informatie, advies of begeleiding van het Doorstroompunt? Stuur dan een e-mail naar info@leerlingenvallei.nl met je contactgegevens of bel de regionale leerplicht- en Doorstroompunt administratie op 0318-53 89 40.
Een consulent van het Doorstroompunt neemt dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op. Op de website https://www.doorstroompuntvallei.nl/ kan je meer informatie vinden.