Meer elektriciteitshuisjes in de buitenruimte

De afgelopen jaren zijn we steeds meer stroom gaan gebruiken en terugleveren. Dit neemt in de toekomst alleen nog maar toe. Om aan die groeiende vraag naar energie te voldoen komen er de komende jaren veel elektriciteitshuisjes bij, ook in Scherpenzeel. 

De elektriciteitshuisjes plaatst de lokale netbeheerder, dat is in Scherpenzeel Liander. De plaatsing mag zonder vergunning. Wel denkt de gemeente vooraf mee welke locatie geschikt is voor een elektriciteitshuisje.

Werking van een elektriciteitshuisjes

Elektriciteitshuisjes zijn onderdeel van het elektriciteitsnetwerk. Het elektriciteitshuisje maakt stroom geschikt voor het gebruik in een woning. De transformator in het huisje zet elektriciteit met middenspanning (meestal 10 kilovolt) om in laagspanning van 230 en 400 volt. Dat is de spanning op de stopcontacten in huis. U kunt het elektriciteitshuisje zien als 'de stoppenkast van uw buurt’.

Hoe ziet een elektriciteitshuisjes eruit

Elektriciteitshuisjes zijn op veel plaatsen in de woonomgeving te vinden. Ze zijn er in vele vormen, van groot tot klein. Allemaal hebben ze een waarschuwingsbordje met het opschrift ‘Levensgevaarlijk - hoogspanning’.

foto elektriciteitshuisje aan de Vijverlaan

Andere kastjes

Kleine grijze of witte kasten op de stoep zijn meestal geen transformatorhuisje, maar een schakelkast of een kastje voor telefoon-, televisie- of internet-kabels. Meestal staat er een telefoonnummer op. De eigenaar kan meer informatie geven over wat er precies in een dergelijke schakelkast zit.

Meer informatie

Als er een elektriciteitshuisjes wordt geplaatst, ontvangen omwonenden van de gemeente een informatiebrief. 

Wilt u iets melden over een elektriciteitshuisje? Dan kan dit bij Liander via www.liander.nl of via www.scherpenzeel.nl/melden