Opvang van vluchtelingen
De gemeente Scherpenzeel heeft de verplichting om 64 asielzoekers op te vangen. Dit komt voort uit de landelijke Spreidingswet. Het is geen keuze maar een opdracht (taakstelling) van de Rijksoverheid.
Om de asielzoekers op te vangen, stelt het college van burgemeester en wethouders voor om het terrein van de Aldi-locatie (Breelaan 7) geschikt te maken als tijdelijk asielzoekerscentrum (AZC). De gemeenteraad gaat hier een besluit over nemen. Bij een positief besluit kan het tijdelijke AZC op zijn vroegst in 2027 opengaan.
Spreidingswet: niet vrijwillig maar verplicht
Iedere gemeente is verplicht om asielzoekers op te vangen vanwege de Spreidingswet. In Scherpenzeel wonen nu geen asielzoekers. Er zijn 64 asielzoekers door de landelijke overheid aan Scherpenzeel toegewezen.
De Spreidingswet is een veelbesproken wet in de landelijke politiek. Zolang een wet niet is ingetrokken, is deze geldig en heeft men zich hieraan te houden. Een gemeente mag zich niet aan een wet onttrekken, omdat deze misschien wordt ingetrokken.
Asielzoekers zijn geen verdienmodel
Het huisvesten en verzorgen van asielzoekers kost een gemeente geen geld. Kosten die worden gemaakt, worden vergoed door de landelijke overheid. Of alles wordt gedaan door het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers). Opvang van asielzoekers is voor een gemeente geen verdienmodel, we krijgen in principe niet meer geld dan een vergoeding van gemaakte kosten.
Aanbod om 100 -120 personen op te vangen
Scherpenzeel heeft voorgesteld om 100 – 120 personen op te vangen. De reden is, dat onder de 100 personen het COA geen rol speelt. De gemeente moet dan alles zelf regelen. Dit houdt in: opvang, voeding, onderwijs, sport/spel, medische zorg, beveiliging etc. Hier heeft gemeente Scherpenzeel geen personeel voor en geen kennis van.
Voorstel voor locatie Breelaan
Het voorstel aan de gemeenteraad is, om de ‘locatie Aldi’ te gebruiken voor opvang van asielzoekers, voor maximaal 5 jaar. Openen van dit AZC kan alleen, als het COA hiermee akkoord gaat en de begeleiding en ook de beveiliging op zich neemt.
Deze locatie kwam als meest geschikt naar voren, omdat het niet in een woonwijk ligt. En de grond van de gemeente is.
Locaties Tulpenhof en De Dreef/Omloop
De gemeente heeft ook de opdracht (taakstelling) vanuit de landelijke overheid om Oekraïense vluchtelingen en statushouders op te vangen. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen.
Scherpenzeel wil hier op een verantwoorde en nette wijze een passende invulling aan geven. Daarbij zet de gemeente zich ervoor in om, waar mogelijk, combinaties te maken voor statushouders, Oekraïners én reguliere starters en urgenten op de woningmarkt.
Het college stelt voor om de locatie Tulpenhof (opvang Oekraïense vluchtelingen) uit te breiden. En daarnaast ongeveer 30 tijdelijke flexwoningen te plaatsen aan De Dreef/Omloop. Dit zijn kleinere woningen dan de standaard eengezinswoningen. Alleenstaande statushouders, Oekraïense vluchtelingen, reguliere starters en woningzoekenden met een urgentieverklaring kunnen hier wonen. Hierdoor wordt de druk op de gewone huurwoningen minder en blijven deze beter beschikbaar voor woningzoekenden uit ons dorp.
Wat is nu de stand van zaken?
Het voorstel van het college is doorgestuurd naar de raad. Het gemeentebestuur wil er heel zorgvuldig mee omgaan. Op 28 november is er eerst een informatieavond voor inwoners. Aanvang 20.00 uur in De Breehoek. Inloop vanaf 19.45 uur. In de zaal is ruimte voor 280 mensen.
Lees meer op www.scherpenzeel.nl/opvang