Programma koninklijk bezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren op 31 augustus rond 11.30 uur in Park Scherpenzeel. Ze spreken daar met 4 organisaties over de kracht van vrijwilligers. Ervoor kan het publiek het koningspaar begroeten. 

Hieronder staat een korte beschrijving van de organisaties waarmee de koning en koningin in gesprek gaan. Samen vertegenwoordigen ze de culturele, recreatieve en zorg/welzijnssector in Scherpenzeel. 

Gebarenboerderij

De Gebarenboerderij is een zorgboerderij voor doven en slechthorenden. Vanuit een christelijke levensovertuiging biedt deze biologische pluimveehouderij dagopvang voor mensen met een indicatie voor dagopvang of een Persoonsgebonden Budget. Voertaal is de Nederlandse Gebarentaal. Ook biedt de boerderij onderdak aan drie gezinnen met dove en slechthorende vluchtelingen uit Oekraïne. Op de Gebarenboerderij ligt de nadruk op samen, naast en voor elkaar. 

Lees hier meer over de Gebarenboerderij

Zwembad ’t Willaer

Openluchtzwembad ’t Willaer bestaat sinds 1959. Het bestaat uit 3 baden, waarvan 1 officieel wedstrijdbad. ’t Willaer is een echt familiebad met een regiofunctio. In de zomer komen er veel toeristen. De gemeenschap is sterk betrokken bij het zwembad. Zowel het park als het zwembad worden onderhouden door vrijwilligers. Recent heeft het bad een duurzaamheidsslag gemaakt door zonnecollectoren te plaatsen. Hierdoor is het gasverbruik flink gedaald. 

IDH Schuldhulp

De Interkerkelijke Diaconale Hulpverlening Schuldhulp (IDH) is in 2014 officieel van start gegaan als samenwerkend platform van een achttal kerken uit Scherpenzeel en Woudenberg. Eind 2015 sloten ook enige kerken uit Renswoude zich aan. IDH Schuldhulp is aangesloten bij de landelijke vereniging Schuldhulpmaatje. Handelend vanuit naastenliefde en met respect voor de ander, helpen zij wie geen helper heeft. Dit doen zij in samenwerking met de gemeentelijke sociale teams van de gemeente Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Het is een laagdrempelig, makkelijk toegankelijk platform dat al veel mensen heeft geholpen. 

Lees hier meer over IDH Schuldhulp

Platteland Anders

Platteland Anders is in 2005 ontstaan vanuit het project ‘Kunst op het Platteland’. Dit project, gestuurd en gefinancierd vanuit de overheid, heeft in Scherpenzeel agrariërs en dorpelingen bij elkaar gebracht met een flinke dosis enthousiasme en creativiteit en veel liefde voor het buitengebied.
Jaarlijks verzorgen de vrijwilligers van Platteland Anders een kunstzinnige wandel- en fietsroute rondom Scherpenzeel met allerlei creatieve objecten, die ieder jaar een nieuw thema uitbeelden. De objecten zijn gemaakt door de vrijwilligers van Platteland Anders in samenwerking met leerlingen van alle basisscholen in Scherpenzeel: kunstenaars in de dop!

Lees ook: Vrijwilligers en verbinding centraal | Gemeente Scherpenzeel

Huis en Park Scherpenzeel

Huis Scherpenzeel en Park Scherpenzeel zijn beide eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen. Dit is de organisatie die al sinds 1929 natuur en erfgoed in Gelderland beheert en behoudt voor toekomstige generaties.
Het oorspronkelijke huis stamt uit de Middeleeuwen en heeft een rijke geschiedenis. 
De historische moestuin in het park en de omgeving zijn opnieuw ingericht. Een actieve groep GLK-vrijwilligers uit Scherpenzeel onderhoudt de moestuin. Meer informatie over het huis en park.