Vrijwilligers voor vluchtelingen Oekraïne

Op Tulpenhof en in de Villa wonen Oekraïense vluchtelingen. De samenstelling van bewoners is wisselend. We hebben een mooi idee: een vrijwilliger koppelen aan elke kamer of woning. Zo kunnen de mensen geholpen worden om hun leven in Nederland op te starten. 

U kunt zich voorstellen dat het lastig kan zijn om in een vreemd land te wonen. Er zijn veel dingen waarbij iemand hulp nodig kan hebben. Bijvoorbeeld: de weg vinden in Scherpenzeel, een bankrekening openen, werk zoeken, of inschrijven bij een vereniging. Dit zijn allemaal dingen waar u bij kunt helpen.

Het is een mooie manier om contact te maken en echt een steun te zijn voor deze mensen. Samen een kopje koffie drinken, binnen of buiten, of een wandeling maken door de buurt. Alles kan, en jullie kunnen samen afspreken wat jullie fijn vinden.

Elke maand is er een bijeenkomst voor vrijwilligers samen met de locatiemanager. Hier kunnen we bespreken welke vragen of problemen er zijn. Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden en iets te betekenen voor een Oekraïense vluchteling?

Dan kunt u contact op nemen met Luc Tosserams te bereiken via l.tosserams@scherpenzeel.nl.

Met elke nieuwe vrijwilliger wordt een intakegesprek gevoerd en wordt er om een VOG gevraagd. 

Gedragscode

De grenzen in het contact tussen vrijwilligers en Oekraïense vluchtelingen (bewoners) zijn niet altijd duidelijk. De ene bewoner vindt het bijvoorbeeld fijn om over het hoofd geaaid te worden, terwijl een ander het juist niet prettig vindt om aangeraakt te worden. Daarom kunnen we geen vaste regels maken die voor alle bewoners en situaties gelden. 

Maar er is één heel duidelijke grens: seksuele handelingen en contacten tussen (jong)volwassen vrijwilligers en bewoners zijn absoluut verboden! Daarom hebben we een gedragscode gemaakt voor al onze vrijwilligers op de opvanglocaties.

Vertrouwenspersoon

De gemeente Scherpenzeel vindt het belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Je krijgt respect door goed gedrag. Soms gaat iemand te ver, en dan voel u zich misschien niet meer veilig. Als u het niet zelf kunt oplossen, kunt u verschillende dingen doen. Praat er in ieder geval over. U kunt praten met de locatiemanager, coördinator, teamleider of een vrijwilliger.

U kunt ook praten met de vertrouwenspersoon. Bij hem of haar kunt u vertellen wat u vervelend vindt aan het gedrag van de ander. De vertrouwenspersoon kan u helpen een oplossing te vinden. Het is belangrijk dat u zich veilig voelt en met plezier uw werk (als vrijwilliger) kunt doen.

Voor de vrijwilligers is er een vertrouwenspersoon, dat is Steven van Griethuijsen. Te bereiken per e-mail s.vangriethuijsen@scherpenzeel.nl of per telefoon 06-54 66 66 38.