Wat is een omgevingsplan?
In het omgevingsplan komen alle regels te staan over de fysieke leefomgeving. Het omgevingsplan bestaat (tijdelijk) uit de huidige bestemmingsplannen, de plaatselijke verordeningen en de zogenaamde bruidsschat (regels van het rijk die overgedragen zijn aan de gemeente).
De gemeente moet voor 2032 een definitief omgevingsplan vaststellen, waarin alle regels over de fysieke leefomgeving bij elkaar staan. Vanaf dan zijn er geen bestemmingsplannen of zelfstandige verordeningen over de fysieke leefomgeving meer.
Hoe gaat het vaststellen van een omgevingsplan?
Er bestaat een wettelijke gang van zaken voor het wijzigen van een omgevingsplan. U kunt hier invloed op hebben. Dit gaat zo:
- Over de inhoud van het omgevingsplan vindt participatie plaats. Afhankelijk van de inhoud van de wijziging van het omgevingsplan is dit met direct betrokkenen, met een buurt of met de hele gemeenschap.
- De gemeente of een ontwikkelaar maakt samen met ons een ontwerp-omgevingsplan. Dit plan kunt u 6 weken lang bekijken via omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/. De periode maken wij vooraf bekend op de gemeentepagina in de Scherpenzeelse Krant, onze website en het Gemeenteblad.
- Personen die er mee te maken hebben, kunnen tijdens die 6 weken hun mening (zienswijze) geven over het plan. De gemeenteraad stelt daarna het omgevingsplan vast. Dit besluit publiceren we in de Scherpenzeelse krant.
- Bent u het niet eens met het vastgestelde omgevingsplan, dan kunt u binnen 6 weken beroep aantekenen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
De herziening van een omgevingsplan vraagt een zorgvuldige procedure. Deze procedure duurt gemiddeld een jaar.